Uyku, bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişmeleri için en az beslenme kadar önemlidir. Uyku esnasında başta beyin ile birlikte bebeğinizin tüm vücudu dinlenir. Stres hormonlarında azalma görülürken, büyüme hormonları ise aktive olur ve salınım miktarları artar. Böylece bebeğinizin vücudu yenilenir, yeni güne daha iyi, dinlenmiş ve enerjik bir başlangıç yapma fırsatı bulur. Tüm bunlar düzenli ve kaliteli bir uyku periyodu için geçerlidir. Aksi halde bebeğiniz hem düzeni, hem sağlığı hem de gelişimi için yeterli ve elzem olan uykuyu alamamış olacaktır.
Bebeklerde uyku düzeni büyüme dönemleri ile beraber farklılık gösterir. Bir yenidoğanın uyku ihtiyacı ile bir yaşına gelmiş bir bebeğin ihtiyacı elbette farklı olacaktır. Bebekler ortalama dört yaşına kadar gecenin yanı sıra gündüz de uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu yaş sınırı, bebekten bebeğe farklılık gösterir. Kimi bebeklerde öğle uykusu 4 yaşına kadar devam ederken, kimi bebeklerde ise 3 yaşına gelmeden sona erebilir.
Bebeklerde 1-2 yaş dönemi, pek çok açıdan adeta bir dönüm noktasıdır. Zira bebekler bu dönemde yürümeye başlarlar, ince ve kaba motor becerileri gelişir, dil gelişimleri önemli bir aşama kaydeder. Yavaş yavaş bağımsızlaşmaya başlayan bebeklerde sosyal yönden de önemli gelişmeler yaşanır. Tüm bu gelişmeler yemeğinden uykusuna kadar bebeğiniz için oturttuğunuz tüm düzenin değişmesine ve bozulmasına neden olabilir.
1 yaş çocuklarda uyku düzeni, gündüz ve gece şeklinde oluşturulur. Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyoda gereksinim duyar. Bu ortalamalar elbette bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Kimi bebekler uykuya daha düşkün olurken, kimi bebeklerin uyku ile arası pek hoş olmayabilir. Bu ortalamalar bireyselliğin ilk adımı olan yürüme becerisinin gelişmesiyle birlikte alabora olabilir. Zira tüm gün aktif olmak, etrafı keşfetmek isteyen bebekler için uyumak, oldukça pasif bir durumdur ve adeta bir zaman kaybıdır. Bu bakımdan bu dönemde uykuya direnme sorunları görülebilir ve 1 yaş uyku düzeni değişime uğrayabilir.