Bebekler için emme eylemi, hem doyma hem de psikolojik bir bağı ifade eder. Anneler için de aynı şekildedir. Uzmanlar, bebeğini emziren çoğu annenin mutlu olduğunu, bebeğin kendini güvende hissettiğini ve bu şekilde anne-bebek bağının güçlendiğini ifade ederler. Bu kadar önemli olan emme ve emzirme, elbette büyüyen bebeğin ihtiyaçları ve gelişimsel özelliklerine bağlı olarak zaman içerisinde farklı bir yöne doğru evrilir. Bir yenidoğan için emmek yaşamsal bir gereklilikken, 1 yaş bebek için daha farklı bir anlam taşır.
Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 1 yaşındaki bebekler anne sütü almaya devam eder. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir. Tabi bu miktar bir yenidoğanın annesinden aldığı anne sütü miktarı gibi bol olmayacaktır. Zira ek gıdaya başlayan bebeğiniz yaklaşık 6 aydır anne sütüyle beraber çeşitli gıdalarla da besleniyor. Bu miktar; anne sütünün durumu, bebeğin emme sıklığı, ek gıdayı ne kadar aldığı gibi çeşitli değişkenlere göre bebekten bebeğe farklılık gösterir. Bu yüzden bazı temel beslenme kuralları haricinde her bebeği, beslenme rutini bakımından farklı değerlendirmek gerekir.
1 yaş sonrası beslenme konusunda bebeğiniz isteksiz davranabilir. Bu dönemde etrafı keşfetmeyi seven, bağımsız hareket edebilmenin keyfine varan bebekler için yemek yemek sadece bir vakit kaybıdır. O yüzden bu dönemde genel olarak bebeklerin iştahsızlaştıkları ve kilo alımlarının yavaşladığı görülür. Bu durum, bebek gelişiminin normal bir evresidir.
1 yaşından önce alerji riski ve sindiriminin zor oluşu sebebiyle bebeklere inek sütü önerilmez. 1 yaşından sonra ise çeşitli açılardan kuvvetlenen ve gelişen bebeğiniz için inek sütü verebilirsiniz. Bu noktada hemen akıllara 1 yaşındaki bebek ne kadar süt içmeli, sorusu gelir. Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur. Bazı bebekler inek sütüne daha düşkün olabilir ya da katı ek gıda almaktansa süt içmeyi ve bu şekilde doygunluk sağlamayı tercih edebilirler. Ancak inek sütünün fazla alımı tek yönlü bir beslenme tarzına yol açabilir. Hatta kabızlık ve kansızlığa, süt içilmesinin akabinde dişler fırçalanmazsa da diş çürüklerine sebep olabilir.