Doğacağı anı sabırsızlıkla beklediğiniz, doğum anı ve sonrasında size birbirinden farklı ve güzel duyguları bir arada tattıran minik bebeğiniz artık 25 aylık. Şimdiye kadar beslenme, bez değişimi, yürüme gibi pek çok açıdan size bağımlı olan bebeğiniz için yeni bir devir başlıyor. İki yaş dönemi ile beraber bebeğiniz bağımsız ve özerkleşme yolunda büyük adımlar atmaya çabalıyor. Kendini gerçekleştirmeye çalışırken sizinle bebeğiniz arasında bazı çatışmalar ve anlaşmazlıklar oluşabilir. Bu oldukça normal. Bebeğiniz size bir birey olduğunu anlatmaya çalışıyor.
25 ay dönemi 2 yaş sendromu olarak anılan bir sürece denk gelir. Bu dönemde bebeğinizde daha önce karşılaşmadığınız tepki ve davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Bu sizi ürkütmesin. Her bebek gibi sizin bebeğiniz de bu evreyi aşacak ve sürecin sonunda kendini ispatlamış bir birey olarak büyüme ve gelişmeye devam edecek.
25 aylık bebekler “hayır” kelimesinin büyüsünü de bu dönemde keşfederler. Artık her şeye uyum sağlayan bebeğinize elveda demeniz gerekebilir. Zira bu dönemde bebeğiniz uyuma, beslenme, kıyafet değişimi, banyo gibi pek çok rutini reddedebilir. Hatta üstelemeniz durumunda öfke patlamaları yaşayabilir. Bu dönemde bebeğiniz kendini yerden yere atabilir, size ya da kendisine vurabilir, ısırabilir, sürekli ağlayıp bağırabilir. Anne baba olarak her ne kadar bu süreci deneyimlemek ve sakin kalabilmek zor olsa da, yapmanız gereken tam olarak da budur. Bebeğinizin bu tepkileri karşısında sakin kalmak ve sabırlı olmak oldukça önemlidir. Onunla uzun uzun diyaloglar kurmaya çabalamak yerine bu sürecin geçmesini beklemek daha yerinde bir davranış olacaktır.
Kararsız davranışlar bu döneme damgasını vuran bir başka özelliktir. Bebeğinizin kararsız hareketleri ve davranışları sizi zorlayabilir. Bu konuda da yine sakin ve sabırlı kalmak yapacağınız tek şeydir. Bebeğinizin bu zorlu anlar sonucunda kendini ve kimliğini bulacağını, kararlı ve bağımsız bir birey olacağını düşünmeniz, daha ılımlı bir tavır sergileme konusunda sizi motive edebilir.
Bebeğiniz kendini bulma yolunda ilerlerken onun gelişimi ve kendini deşarj edebilmesi için en iyi metot, elbette oyundur. Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de bebeğinizin en kıymetli ve vazgeçilmez uğraşı, oyun oynamaktır. Bu dönemde onunla oldukça farklı ve çeşitli etkinlikler yapabilirsiniz. Zira bebeğiniz bilişsel, bedensel, dilsel ve sosyal bakımdan oldukça önemli gelişmeler kaydetti. Onun için düzenleyeceğiniz çeşitli aktivitelerle bir yandan gelişimini desteklerken, bir yandan da deşarj olmasını sağlayarak birlikte keyifli ve kaliteli zamanlar geçirebilirsiniz. Bunun için işe bebeğinizin gelişimini gözlemlemek ve 25 aylık bebek neler yapar, sorusuna doğru ve güvenilir kaynaklardan cevap aramakla başlayabilirsiniz. Şimdi, 25 aylık bebek neler yapabilir, kısaca özetleyelim:
- 25 aylık bebeğinizde göreceğiniz en önemli gelişim alanlarından biri motor gelişimidir. Bu dönemde bebeğiniz koşabilir, koşarken durabilir, zıplayabilir, çift ayağı ile sıçrayabilir, tek başına merdiven inip çıkabilir. Kaba motor becerilerindeki bu gelişimlere ek olarak ince motor becerileri de gelişme gösterir. Bebeğiniz kalem tutabilir, karalama yapabilir, kapı açabilir, kitap sayfası çevirebilir, kaşık tutabilir, fermuar açıp kapatabilir, ipe büyük boncuklar dizebilir. Elbette tüm bu becerilerin gerçekleştirilme dönemi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.
- Bebeğinizde dil becerilerinde önemli gelişmeler fark edebilirsiniz. İki kelimeden oluşan cümleler kurabilir. “Anne al”, ”Baba gel” gibi… “Hayır” kelimesi dağarcığına girer. Bu dönemde 50’den fazla kelime kullanabilir. Aitlik bildiren kelimeleri kullanmaya başlayabilir. “annenin, babanın” gibi…
- Bebeğiniz sosyal gelişimde de ilerleme kaydeder. Çevresini iyi bir şekilde gözlemler ve taklit eder, hatta bunu oyunlarına yansıtabilir. Kolay ev işlerinde size yardımcı olabilir. Seçenek sunulduğunda tercihte bulunmaya başlayabilir.
- Öz bakım becerilerinde bebeğinizde gayret görebilirsiniz. Kendi yemeğini yeme, ellerini yıkama, diş fırçalama konusunda çabalarına tanık olabilirsiniz. Basit düzeyde kıyafetlerini çıkarmaya başlayabilir. Dişlerini fırçalayabilir.
Bu dönemde bebeğiniz için kullanabileceğiniz oyuncak alternatifleri oldukça fazladır. 25 aylık bebek oyuncakları dahilinde şunları sıralayabiliriz: Bebekler; kamyon, traktör, yarış arabası, otomobil gibi çeşitli türde arabalar, kalın sayfalı kitaplar, top, oyun hamur; su ve kumla oynarken kullanılan kova, kürek, tırmık, kap gibi oyuncaklar, bultak oyuncaklar, büyük parçalı yapbozlar, üç tekerlekli bisiklet; marakas, davul, flüt, gitar gibi enstrümanlar, hayvan figürleri; doktor, kuaför, tamirci, aşçı gibi çeşitli konsept oyun setleri, farklı türlerde boya kalemleri, kule yapılabilecek küpler, kutular, halkalar…