Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni | Uni Baby
Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni
27.03.2020 00:00:003 DK Okuma Süresi

Bebek ve Çocuklara Yemek Hazırlarken Gıda Hijyeni

Bebek ve küçük çocuklara yemek hazırlarken hem besinlerde hem mutfak ortamında ve kişisel hijyende önemli bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.

Bebek ve Çocukların Yemeğini Hazırlayan Kişilerin Hijyeni


  • Yemek hazırlayacak kişiler her seferinde ellerini sabunla yıkamalıdırlar.
  • Çiğ meyve veya sebze vermeden öncesinde de bebeğe besin hazırlayan kişiler– örneğin elma veya havuç verilecek – ellerini sabunla yıkamalılardır.
  • Tırnakların kısa olması önerilir. Özellikle ishale meyilli ve hasta bebek ve çocuklar için bu konu önemlidir.

Mutfak ve Beslenme Araçlarının Hijyeni


  • Mutfakta iki adet kesme tahtası olmalıdır. Et ve et ürünü kestiğimiz tahta ile meyve-sebze kestiğimiz tahta ayrı olmalıdır. Et ve et ürünü kesilen aynı tahta ve bıçakla sebze-meyve kesilmemelidir. Et kesilen tahta ve bıçağı bulaşık makinasında yıkadıktan sonra kullanmak gerekir.
  • El bezi ve kurulama bezi ayrı olmalıdır. Bunlar günlük kullanılmalı, hergün değiştirilmelidir.
  • Bebeklerin beslenme malzemelerinin doğal sabunla yıkanması önerilir, yıkama süngeri ve kurulama bezinin ayrı olması önerilir.
  • Bebeklerin malzemeleri bulaşık makinasına girebilen malzemeyse makinada da yıkanabilir, ancak sıcağa dayanıklı ve BPA içermeyen ürünler olmalıdır. Aşınan tabak, kaşıklar değiştirilmelidir.
  • Mama sandalyesi, beslenme araç gereçleri, dişlik ve ağıza götürülen herşey doğal sabun ve doğal elma sirkesi ile silinebilir, yıkanabilir. Sabunlanan herşey her zaman iyi durulanmalıdır.

Besin ve Yemek Hijyeni


  • Genel olarak 1 yaşına kadar bebeğe ayrı yemek pişirilmesi ideal olanıdır. Ev yapımı meyve pürelerinin, bebek mamalarının ve taze pişen yemeğin bekletilmeden verilmesi önerilir. Bu hem bebeğin maksimum besinden faydalanması hem de yemeğin bakteri üretmemesi için önemli bir konu.
  • Genel olarak bebek ve küçük çocuklara az miktarda pişirip taze yemek verilmesi ideal olanı. Pişmiş yemeklerin kapaklı olarak ve buzdolabında saklanması, ikinci verişte ısıtılarak verilmesi önerilir.
  • Sebze ve meyve temizliğinde bol su en önemli faktördür. Yıkarken fırçalayarak veya ovalayarak yıkamak, sıcak suyla yıkamak sebze ve meyvenin dışındaki kir ve bakterinin daha iyi temizlenmesini sağlar.
  • Yeşil yapraklı sebzelerin iyi yıkanması ve kumunun temizlenmesi bebek ve küçük çocuklar için önemli bir konudur. Yeşil yapraklı sebzeleri yıkarken önce bol sudan geçirip, sonra sirkeli suda 15-20 dakika bekletebilirsiniz. Normalde önerilen ölçü 1 litre suya 2 çorba kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı tuzun yeterli olduğu şeklinde. Yeşillikleri beklettiğiniz suya tuz eklemeniz kumunu bırakmasını ve kumun dibe çökmesini sağlar. Daha sonra yeşilliği suyun yüzeyinden toplayarak alıp süzerek kullanabilirsiniz.
  • Genel olarak ek gıdaya geçen bebeklerde ve hasta olan çocuklarda kabuklu meyvelerin soyularak verilmesi önerilir.
  • Eğer meyvenin kabuğu bir tarifte kullanılacaksa, örneğin portakal, limon veya elma kabuğu gibi, önce fırçalanarak yıkanması, sirkeli ve ılık tuzlu suda bekletilmesi önerilir.
  • Yemeklerde içme suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu kullanılıyorsa yemeğe eklemeden önce kaynatılıp eklenmelidir.
  • Et, tavuk gibi hayvansal gıdalar bebek çocuk yemeklerinde her zaman iyi pişirilmeli, kırmızı veya kanlı kalmamalıdır.
  • Yumurta, sucuk, jambon gibi ürünler tam pişmiş olmalı, çiğ tüketilmemelidir.
  • Balık ve deniz ürünleri de bebek ve küçük çocuklara tam pişirilerek verilmelidir.


Bu içerik cocukludunya.com, beslenme danışmanı ve "Neşeli Tabaklar" Kitabı yazarı Sibel Güngör yardımı ile hazırlanmıştır.