Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri ilk günden itibaren birçok hormonal değişiklikler yaşamaya başlarlar. Bu değişikliklerin bir kısmı fizyolojik olduğu gibi diğer bir kısmı da psikolojiktir. Yapılan tüm araştırmalar, gebelik döneminde kadınların bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve enfeksiyonlara karşı daha açık olduklarını göstermektedir. Hamilelerde bağışıklık sisteminin zayıf olmasının ana nedeni ise gebelik sırasında vücudun ürettiği hCG hormonunun, mide bulantısından halsizliğe kadar vücuda verdiği bir sürü olumsuz etkidir. Bu etkilerin sonucunda da vücudun bağışıklık sistemi zayıflar. Hamileliğin özellikle ilk dönemlerinde, anne adaylarının mide bulantısı ve değişen ruh hali nedeniyle iştahsız olmaları sıklıkla rastlanılan bir durumdur. İştahsızlığın sonuncunda yeterince iyi beslenemeyen vücut, hastalıklara karşı savunmasız kalır.
Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıf olması vücutta iltihaplanma riskini arttırır. Grip gibi basit hastalıklara yakalanma olasılığı artar ve hamilelikte gerekmedikçe ilaç alınmadığından dolayı iyileşme süreci de oldukça yavaş olur. Gebelik boyunca hep kontrol altında tutulan tansiyon da artış gözlenebilir. Yaşanan tüm bu hastalıklar, anne adaylarına zarar verebildiği gibi ciddiye alınmadığı durumlarda bebeğe zarar veren durumlar bile yaşanabilir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek için öncelikli olarak en basit yol olan sağlıklı beslenme tercih edilmelidir.
Hamilelikte bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin başında şunlar gelir:
Gebelikte bağışıklık sistemini kuvvetlendiren diğer bir grup da proteini zengin olan aşağıdaki besinlerdir.
Hamilelik boyunca bebeğin sinir sistemine zarar verebilecek olan yüksek civa içeren dip balıkları tercih edilmemelidir. Bunun yerine aşağıdaki balıklar tüketilmelidir:
Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için ön koşullardan biri de bağırsak sağlığının iyi olmasıdır. Bu nedenle de bağırsak florasını düzenleyen yoğurt, kefir, ayran ve peynirin gebelikte yoğun olarak tüketilmesi ve probiyotik alımının arttırılması önemlidir. Hamilelikte vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip, grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttıran minerallerden biri de çinkodur. Protein değeri yüksek olan süt ürünleri aynı zamanda çinko da içerir. Nohut, mercimek, bezelye, kuru fasulye gibi baklagiller ve kuruyemişler yüksek oranda çinko ihtiva eder. Özellikle ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, sıklıkla acıkan hamile annelerin karnını tok tutarken aynı zamanda E vitamini içerir. Gebelikte bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için günde en az 2.5-3 litre su tüketilmelidir. Su içiminin artması, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sindirim sistemi ile ilgili problemlerin de çözülmesine fayda sağlar. Anne adayları bağışıklık sistemini güçlendirmek için bu gıdaların yansıra doktor tavsiyesi ile folik asit, kalsiyum ve demir içeren vitaminler alarak vücutlarının hastalıklara karşı olan dirençlerini arttırabilirler. Gebelik döneminde ağırlaşan vücuda bağlı olarak çok daha hızlı yorulan anne adayları, uykuya biraz daha fazla zaman ayırarak bağışık sistemlerinin kuvvetlenmesine de destek olabilirler.
Bu yazı çocuk gelişim sitesi ÇocukluDünya iş birliği ile hazırlanmıştır.