Bebekler neden ağlar?
Bebeğin ağlamasının birçok sebebi vardır. Bazen ortada bir neden yokken yalnızca refleks olarak veya ağlamaya ihtiyacı olduğu için ağlayan bebek çoğu zaman canı yandığı, rahatsızlık duyduğu, altı kirli olduğu, karnı aç olduğu, aşırı yorgunluktan veya korktuğu için ağlar. Önemli olan bebek ağladığında yanına gitmek, bir şeye ihtiyacı olup olmadığına bakmak ve bu ihtiyaçları karşılamak, eğer ağlaması için bir sebep görünmüyorsa yine de yanında olmak kucağa almak ve şefkat göstermektir. Bebek her ağladığında, bir sıkıntısı olduğunda ve ihtiyacını anlattığında karşılık bulduğunu ve ihtiyaçlarının karşılandığını gördüğünde anne-babasına ve dünyaya güvenebileceğini, duygularının kabul edildiğini ve anlaşıldığını görür. İlk aylarda anne-babası tarafından sakinleştirilen bebek bu şekilde kendi kendini sakinleştirmeyi öğrenir ve ilerleyen aylarda bunu başarır.
Bebek ağladığında yapılması gereken ilk şey ağlamanın sebebini, bebeğin anlatmak istediği şeyi bulmak, daha sonra da bebeği sakinleştirmek ve ihtiyacını karşılamaktır. Her bebeğin sakinleşme yöntemi farklıdır, anne-babalar bebeğin sakinleşme yöntemini zamanla bulur.
Ağlamanın dışında yeni doğan ebeveynlerinin en zorlandığı konulardan biri de uykudur. Uyku şüphesiz ki bebeğin gelişimi ve büyümesi için en önemli unsurlardan biridir. Bebeğin uyku ihtiyacı zamanla değişir. Doğumu takip eden birkaç ayda günlük uyku ihtiyacı on bir ve on sekiz saat arasındadır ve bu süre bebek büyüdükçe kısalır. Her bebeğin uyku düzeni kendine özgüdür. Doğumu takip eden günlerde anne-babalar bebeklerini gözlemleyerek bu düzeni öğrenir ve alışır.